网页浏览总次数

2021年5月27日星期四

Daging Masak Hitam

Hari Raya 的时候,表姐拿了 Daging Masak Hitam,Curry Ayam 和糯米饭来。
吃了之后,就一直念念不完 Daging Masak Hitam.
那天看见 Boulevard 的牛肉不是太贵,买了一些来煮。
可是,煮完之后,怎么我的 Daging Masak Hitam 呈现的是有些偏红色。
也许是因为我加了番茄酱吧。
下午下一次可以更好。

参考:https://resepichenom.com/resepi/daging-masak-hitam-sempoi/show


Bahan-Bahan:

600-800g daging, anggaran (dipotong nipis)

1/2 cawan air asam jawa(我放 Asam 5 + ½ 热水)

Sedikit gula

Sedikit garam jika perlu

1 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawing 八角

Sedikit Tomato paste

 

Bahan untuk perapan daging:

6-7 sudu besar kicap pekat

1 sudu besar sos tiram

3 sudu besar kicap manis

 

Bahan-bahan untuk dikisar halus:

(*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk hingga layu sebelum dikisar)

Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)

12-15 biji bawang merah

5-7 ulas bawang putih

1 inci halia

2 batang Serai 香茅

 

Cara Penyediaan:

  1. Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit dengan bahan perapan daging.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
  4. Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan sedikit tomato paste.
  5. Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh ditambah jika perlu.

 


没有评论:

发表评论