Hari Raya 的时候,表姐拿了 Daging Masak Hitam,Curry Ayam 和糯米饭来。
吃了之后,就一直念念不完 Daging Masak Hitam.
那天看见 Boulevard 的牛肉不是太贵,买了一些来煮。
可是,煮完之后,怎么我的 Daging Masak Hitam 呈现的是有些偏红色。
也许是因为我加了番茄酱吧。
下午下一次可以更好。
参考:https://resepichenom.com/resepi/daging-masak-hitam-sempoi/show
Bahan-Bahan:
600-800g daging, anggaran (dipotong nipis)
1/2 cawan air asam jawa(我放 Asam 籽 5 粒 + ½ 热水)
Sedikit gula
Sedikit garam jika perlu
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawing 八角
Sedikit Tomato paste
Bahan untuk perapan daging:
6-7 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
Bahan-bahan untuk dikisar halus:
(*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk
hingga layu sebelum dikisar)
Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
12-15 biji bawang merah
5-7 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang Serai 香茅
Cara Penyediaan:
- Daging
tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit dengan bahan
perapan daging.
- Panaskan
sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga
naik bau.
- Kemudian
masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak
kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
- Kacau
sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan sedikit
tomato paste.
- Masakkan
sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh
ditambah jika perlu.
没有评论:
发表评论